Känner du dig uppblåst? Hantera gaser i magen genom kosten

mat som ger gaser i magen

Kostcirkeln är en referens för att säkerställa en varierad kost som tillgodoser alla nödvändiga näringsämnen. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om hur olika livsmedel kan påverka din maghälsa för att minska obehagliga besvär som gaser i magen, magont, uppblåsthet och utspänd mage.

Gaser i magen efter mat?

Här nedan finns en kort sammanfattad lista med livsmedel som kan påverka mag och tarm hälsan och vad du kan göra göra för att lindra deras effekt.

  1. Baljväxter och bönor: Trots deras näringsrika egenskaper kan baljväxter som bönor, linser och ärter orsaka gaser i magen på grund av deras höga fiberinnehåll. Genom att blötlägga dem innan tillagning och gradvis öka intaget kan risken för gasbildning minskas.
  2. Kålfamiljen: Grönsaker som broccoli, kål och blomkål innehåller fibrer och kolhydrater som kan vara svårsmälta och leda till gasbesvär. Att koka, ångkoka(det går också bra i att koka dom i mikron)kan göra dem lättare att smälta.
  3. Lök och vitlök: Dessa kryddor ger smak åt maten men kan också vara gasbildande. Att koka dem väl eller använda dem sparsamt (ersätta rå lök till lökpulver kan fungera för vissa ) som kryddor istället för huvudingredienser kan minska risken för obehag, 
  4. Laktosfria produkter: Mjölkprodukter kan vara svåra att smälta för personer med laktosintolerans, vilket kan leda till gasbesvär. Att välja laktosfria alternativ eller använda enzympreparat kan underlätta matsmältningen.
  5. Kolhydratrika livsmedel: Mat som är rik på komplexa kolhydrater, som pasta och bröd, kan också leda till gasbildning.
  6. Fullkornsversioner av pasta och bröd innehåller mer fiber, vilket främjar matsmältningen och minskar tendensen till gasbildning jämfört med raffinerade kolhydrater. Att äta mindre portioner åt gången minskar belastningen på matsmältningssystemet och kan göra det lättare för kroppen att smälta maten utan att orsaka obehagliga gaser.
  7. Sötningsmedel: Artificiella sötningsmedel som sorbitol och xylitol, vanligt förekommande i sockerfria produkter, kan vara svåra att bryta ner i magen och orsaka gasbildning. Att överväga att minska intaget kan vara fördelaktigt

Livsmedel som kan vara lugnande för magen.

Lugnande mat för magen kan vara till stor hjälp när det gäller att hantera magbesvär som gaser, uppblåsthet och magont, genom att inkludera vissa livsmedel i din kost kan de hjälpa till att främja en balanserad matsmältning och lugna en orolig mage. 

Kom ihåg att alla reagerar olika på olika livsmedel, så det kan vara till stor nytta att föra en matdagbok kring kosten där man skriver ner när, vad och hur mycket man äter samt vilka eventuella symtom man har och när de tenderar att uppkomma. Det brukar gå relativt snabbt att se ett mönster, till exempel att magen svullnar upp varje gång efter att man ätit bönor eller druckit läsk, nästa steg är att försöka utesluta det som orsakar gaser i magen. Kom igång med denna listan på vad livsmedel för att minska gaser i magen och få en bättre mag- och tarmhälsa.

Livsmedel som kan orsaka gasbildning och ont i magen.

  • Frukt:
    • Avstå: Mango, Plommon, Päron, Äpple, Melon, Persika
    • Välj istället: Apelsin, Banan, Blåbär, Jordgubb, Hallon, Citron
  • Grönsaker:
    • Avstå: Blomkål, Lök, Vitlök, Svamp, Ärtor, Sparris
    • Välj istället: Broccoli, Gräslök, Gurka, Morot, Aubergine,, Potatis
  • Mejeriprodukter:
    • Avstå: Mjölk, Mjölkpulver, Glass, Keso, Ricotta, Färskost
    • Välj istället: Brie, Grädde, Laktosfritt, Mozzarella, Smör, Lagrad ost
  • Spannmål:
    • Avstå: Bönor, Cashewnötter, Vete, Nudlar, Pasta, Couscous

Välj istället:Linfrö, Solrosfrön, Bovete, Havre, Majs, Glutenfritt

Läs mer om gaser i magen
Konsumentkontakt: MEDFOUR AB | Org.nr 559008-9024 | info@medfour.se | +46 (0) 8-122 014 20

MEDFOUR AB är en snabbväxande svensk distributör av produkter inom sårbehandling, vardagshälsa och medicinteknik. Våra varumärken MGO Manukahonung – manukahonung från Nya Zeeland, Manuka Fill – sårsalva för behandling av alla typer av sår, Cl-ear – örondroppar och öronspray som tar bort vaxpropp och öronvax, Siltape – silikontejp för ärrbehandling,  Activon – sårsalva och förband med manukahonung och Simex - tuggtabletter mot gaser i magen. Finns att köpa på apotek.