Simetikon

illustration mag-tarmkanal, gasbesvär, simetikon

Simetikon är ett medicinsk verksamt ämne som används för att behandla symtom som orsakas av ökad gasbildning i mag-tarmkanalen, såsom uppblåsthet, uppsvullen mage och magknip. Det är en vanlig ingrediens i receptfria produkter mot gasbesvär. Även personer med känslig tarm (IBS) använder Simetikon för att lindra sina symptom.

Vad är Simetikon och hur fungerar det?

Simetikon verkar genom att minska ytspänningen av gasbubblor i magen, vilket gör det lättare för dem att gå sönder. Simetikon gör att gasbubblorna i tarmen går sönder och att det inte bildas lika mycket skum. När det inte bildas lika mycket skum minskar också symtom såsom gasbildning, uppblåsthet, uppsvullen mage, ont i magen och magknip av gaser.

När du har gasbesvär bildas stora gasbubblor i magen som kan orsaka uppblåsthet och obehag. Simetikon bryter ner dessa stora gasbubblor i mindre bubblor som gör det lättare att passera och försvinna från kroppen, vilket minskar symtomen på gasbesvär. Så enkelt kan man förklara hur det fungerar och verkar mot gaser i magen.

Simetikon mot gaser i magen

Simetikon är en vanlig ingrediens i många receptfria produkter som finns på apotek och som används för att lindra gasbesvär. Det finns inga produkter eller läkemedel som gör att gasen i mag-tarmkanalen försvinner helt utan produkterna kan minska symtomen. Det är ett välbeprövat och godkänt medicinskt ämne med minimala biverkningar som finns i flera former så som kapslar, geler, droppar och tuggtabletter.

Biverkningar Simetikon

Det är en väldigt säker medicinsk substans med minimala biverkningar vid behandling av gasbesvär. Det verkar enbart fysikaliskt vilket innebär att det verksamma ämnet inte upptas och kroppens ämnesomsättning belastas därför inte.

Simetikon vid Graviditet och amning

Simetikon kan användas under graviditet och amning då ämnet inte absorberas från matsmältningskanalen. Det verkar endast i din mag-tarmkanalen och kommer inte in i ditt blodomlopp. Det är därför säkert att ta om du är gravid. Det är även säkert att ta om du ammar då det inte tar sig inte vidare till bröstmjölken utan verkar enbart i mag-tarmkanalen, där besväret finns.

Simetikon vs Dimetikon

En vanlig missuppfattning är att Simetikon är detsamma som Dimetikon. Dessa två medicinska verksamma ämnen används ofta för att behandla samma typ av gasbesvär. Men det finns en skillnad mellan dessa två ämnen.

Den största skillnaden mellan dessa två är deras kemiska sammansättning.

Dimetikon är en substans som finns i många kosmetiska produkter och läkemedel, inklusive krämer mot blöjutslag och behandlingar mot huvudlöss. Simetikon är aktiverat dimetikon. Det innehåller Dimetikon, blandat med kiseldioxid eller silikondioxid. Detta gör att läkemedlet fungerar bättre för att bli av med gaser i din tarm.

Båda två har ytspännningsnedsättande effekt, vilket gör att skum och bubblor i mag-tarmkanalen som bildats av nedsvald luft försvinner. Båda är säkra och har minimala biverkningar. Valet mellan Simetikon och Dimetikon beror på individuella faktorer och symtom. Rådgör med din läkare om du är osäker på vilken produkt du ska använda. Både produkterna går att köpa receptfritt på apotek.

Köp Simex på apotek

På apotek kan du köpa Simex Tuggtabletter. Enkelt, effektivt och snabbt för att bli av med gaser i magen. Köp Simex på Apoteket AB, ApohemApotea.seKronans Apotek och MEDS.se

Läs våra andra artiklar

Läs mer om gaser i magen
Konsumentkontakt: MEDFOUR AB | Org.nr 559008-9024 | info@medfour.se | +46 (0) 8-122 014 20

MEDFOUR AB är en snabbväxande svensk distributör av produkter inom sårbehandling, vardagshälsa och medicinteknik. Våra varumärken MGO Manukahonung – manukahonung från Nya Zeeland, Manuka Fill – sårsalva för behandling av alla typer av sår, Cl-ear – örondroppar och öronspray som tar bort vaxpropp och öronvax, Siltape – silikontejp för ärrbehandling,  Activon – sårsalva och förband med manukahonung och Simex - tuggtabletter mot gaser i magen. Finns att köpa på apotek.