Frågor & Svar om gaser i magen

Här har vi samlat de vanligaste frågorna som gäller gaser i magen. 
Vad ska man göra åt gaser i magen?
De absolut vanligaste råden från en samlad expertkår är att:
1. Äta långsamt
2. Äta ofta och små portioner
3. Tugga noga
4. Undvika tugga tuggummi och suga på karameller
5. Undvika kolsyrade drycker
6. Stressa mindre (mer stress innebär att du sväljer mer luft)
7. Sluta röka
8. Ändra kost (se vår lista här på livsmedel som kan ge mer gas i magen)

Utöver ovan råd så är den bästa och vanligaste receptfria produkten tuggtabletter med innehåll av verksamma ämnet Simetikon. Ämnet simetikon gör att större gasbubblor som finns i tarmen går sönder, då bildas det inte lika mycket skum i magen som kan göra att man får magknip, ont i magen och ballongmage. När gasbubblorna går sönder och/eller blir mindre försvinner också symptomen.

Vad är bäst mot gaser i magen?
1177 Vårdguiden rekommenderar produkter som innehåller det verksamma ämnet simetikon som hjälper om du får magknip och ont i magen av gaser. Simetikon gör att gasbubblor som finns i tarmen går sönder och att det inte bildas lika mycket skum. När dessa gasbubblor försvinner minskar också magknip, ont i magen och ballongmage.

Är det några biverkningar med Simetikon?
Simetikon är en säker medicinsk substans med minimala biverkningar vid behandling av gas i magen. Det verkar enbart fysikaliskt vilket innebär att det verksamma ämnet inte upptas och kroppens ämnesomsättning belastas därför inte.

Kan man använda Simetikon vid graviditet och amning?
Ja. Simetikon kan användas under både graviditet och amning då simetikon inte absorberas från matsmältningskanalen. Det verkar endast i din mag-tarmkanalen och kommer inte in i ditt blodomlopp. Det är därför säkert att använda om du är gravid. Det är även säkert att använda simetikon om du ammar då det inte tar sig inte vidare till bröstmjölken utan verkar enbart i mag-tarmkanalen, där besväret finns.

Vad är den stora skillnaden mellan Simetikon och Dimetikon?
Den största skillnaden mellan dessa två är deras kemiska sammansättning. Dimetikon är en substans som finns i många kosmetiska produkter och läkemedel, inklusive krämer mot blöjutslag och behandlingar mot huvudlöss. Simetikon är aktiverat Dimetikon. Det innehåller Dimetikon, blandat med kiseldioxid eller silikondioxid. Detta gör att ämnet fungerar bättre för att bli av med gaser i magen.

Vad hjälper Simex mot?
Simex tuggtabletter hjälper vid och minskar symtom vid uppblåst, uppsvullen, bullrig mage. Simex hjälper vid magknip och när du har ont i magen av gaser. Simetikon som finns i Simex tuggtabletter minskar bildning av gaser i magen.

Kan barn använda Simex?
Ja. Barn över 6 år kan använda Simex.

Hur ofta ska jag använda Simex?
Ta 1 tuggtablett Simex 2-5 gånger om dagen. Tabletten tas efter måltid men kan också tas före läggdags. Tabletterna ska tuggas. Använd Simex så länge som det krävs tills symtomen försvinner. Det finns inget maxtak på hur länge du kan använda Simex.

Hur snabbt verkar Simex?
Simex tuggtabletter hjälper till omgående och minskar besvär med gaser i magen.

Är Simex en receptfri produkt?
Ja. Simex köper du receptfritt och finns att köpa på alla apotek.

Hjälper Simex mot ballongmage?
Ja. Simex hjälper och behandlar snabbt dina besvär med ballongmage.

Vilken medicin är bäst mot gaser i magen?
Receptfria tuggtabletter som innehåller ämnet Simetikon har visats sig vara bäst mot gaser i magen. Simex Tuggtabletter innehåller Simetikon som verkar omgående och hjälper till att behandla och lindra symtom med gaser i magen.

Finns det något mot gaser i magen?
Ja. Receptfria tuggtabletter som går att köpa på apotek och som innehåller det verksamma ämnet simetikon hjälper om du får magknip och ont i magen av gaser.
Läs mer om gaser i magen
Konsumentkontakt: MEDFOUR AB | Org.nr 559008-9024 | info@medfour.se | +46 (0) 8-122 014 20

MEDFOUR AB är en snabbväxande svensk distributör av produkter inom sårbehandling, vardagshälsa och medicinteknik. Våra varumärken MGO Manukahonung – manukahonung från Nya Zeeland, Manuka Fill – sårsalva för behandling av alla typer av sår, Cl-ear – örondroppar och öronspray som tar bort vaxpropp och öronvax, Siltape – silikontejp för ärrbehandling,  Activon – sårsalva och förband med manukahonung och Simex - tuggtabletter mot gaser i magen. Finns att köpa på apotek.