Vad hjälper mot gaser i magen? Tips på bra behandling

bli av med gaser i magen bild, simex, gasbesvär

Gasbildning i magen kan orsaka obehagliga symtom som uppblåsthet, magknip och uppsvullen mage. Att bli av med gaser i magen snabbt är därför något många söker efter. 

Hur kan man lindra besvären?

Kost justeringar

Att vara medveten om vad man äter kan göra en stor skillnad. Minska intaget av gasbildande livsmedel som bönor, kål, lök, kolsyrade drycker och fet mat kan minska gasproduktionen.

Mindre måltider och långsamt ätande

Att äta långsamt och ta små tuggor kan minska mängden luft som sväljs, vilket i sin tur minskar risken för gaser.

Fysisk aktivitet

Regelbunden träning främjar matsmältningen och kan hjälpa till att förebygga gaser genom att stimulera tarmrörelserna.

Undvik sugrör och tuggummi

Användning av sugrör och tuggummi kan öka mängden luft som sväljs, vilket kan leda till gasbildning. Att minska eller undvika dessa vanor kan vara till hjälp.

Matsmältningsenzymer

Vissa personer kan ha nytta av tillskott av matsmältningsenzymer som kan hjälpa till att bryta ned maten mer effektivt och minska gasproduktionen.

Naturliga huskurer

Vissa örter och kryddor som ingefära, pepparmynta och kummin kan ha lugnande effekter på magen och hjälpa till att lindra gasbesvär.

Avkopplingsmetoder

Stress kan påverka magen negativt och öka gasproduktionen. Övningar som djupandning, yoga och meditation kan minska stressnivåerna och därigenom lindra besvären.

Prova tuggtabletter

Det finns olika typer av gas avslappnande medel som kan användas för att minska gasbildning och lindra obehag i magen. Ett vanligt och populärt alternativ är tuggtabletter med Simetikon. Simetikon gör att gasbubblorna i tarmen går sönder vilket minskar bildning av gaser i magen. Effekten ses ofta redan efter ett par dygns användning.

Simetikon hjälper att bli av med gaser i magen

Att ha problem med gaser i magen beror nästan aldrig på en sjukdom utan oftast på grund av kosthållning. Det finns inga läkemedel som gör att gasen i mag-tarmkanalen försvinner, men det finns läkemedel som kan minska symtomen, smärta och besvär. 

Simex är en tuggtablett som är enkel, effektiv, god och som verkar mot gasbesvär, varje tablett innhåller 80 mg av simetikon.Simex tuggtablett kan användas av vuxna och barn från 6 år. 

Simex fungerar  genom att gasbubblorna i tarmen går sönder och att det inte bildas lika mycket skum, du behöver inget intag av vatten utan kan ta tuggtabletten omgående vid besvär, simex tuggtablett har en trevlig smak av pepparmint. 

Simex Tuggtablett har blivit utsedd till bästa tuggtabletten av Kostnord - Nordens främsta guide för kosttillskott och träning. Betyget för Simex Tuggtablett är 4,5/5 och fördelarna med Simex framhävs till förmån för dels dess snabbverkande och höga innehåll av Simetikon, att tuggtabletterna främjar långsiktig tarmflora och att den är snabbverkande.

Simetikon rekommenderas som behandling vid gaser i magen av 1177 Vårdguiden. Simex finns att köpa receptfritt köpa på apotek.

Om inget av ovanstående hjälper

Om du fortfarande upplever problem med gaser i magen efter att ha provat ovanstående tips, eller om du har andra symtom såsom smärta eller diarré, bör du söka medicinsk rådgivning.

Läs mer om gaser i magen
Konsumentkontakt: MEDFOUR AB | Org.nr 559008-9024 | info@medfour.se | +46 (0) 8-122 014 20

MEDFOUR AB är en snabbväxande svensk distributör av produkter inom sårbehandling, vardagshälsa och medicinteknik. Våra varumärken MGO Manukahonung – manukahonung från Nya Zeeland, Manuka Fill – sårsalva för behandling av alla typer av sår, Cl-ear – örondroppar och öronspray som tar bort vaxpropp och öronvax, Siltape – silikontejp för ärrbehandling,  Activon – sårsalva och förband med manukahonung och Simex - tuggtabletter mot gaser i magen. Finns att köpa på apotek.