Mat som ger gaser i magen - Lista över livsmedel

mat som ger gaser i magen

Att uppleva gaser i magen är något som de flesta av oss upplever från tid till annan. Vissa livsmedel har en tendens att öka gasproduktionen i magen, vilket kan leda till ballongmage, uppblåsthet och att man får ont i magen till följd av gaser. I denna artikel kommer vi att lista några livsmedel som är kända för att orsaka ökad gasbildning och ge dig en översikt över hur du kan hantera detta vanliga magproblem.

Vanliga livsmedel som ger gaser i magen

 1. Baljväxter och bönor: Baljväxter som bönor, linser och ärter är näringsrika men kan också vara kända för att orsaka gaser i magen. Genom att blötlägga dem innan tillagning och gradvis öka intaget kan du minska risken för gasbildning.
 2. Kålfamiljen: Grönsaker som broccoli, kål och blomkål innehåller fibrer och kolhydrater som kan vara svårsmälta och orsaka gaser. Ångkokning eller mikrovågsugnstillagning kan göra dem lättare på magen.
 3. Lök och vitlök: Även om de ger smak åt maten, kan lök och vitlök vara gasbildande. Att välja att laga dem väl kokta eller använda dem som kryddor istället för huvudingredienser kan minska risken för magbesvär.
 4. Laktosrika produkter: Många människor upplever gasbildning efter att ha konsumerat mjölkprodukter på grund av laktosintolerans. Prova laktosfria alternativ eller använd enzympreparat för att underlätta matsmältningen.
 5. Kolhydratrika livsmedel: Livsmedel som är rika på komplexa kolhydrater, såsom pasta och bröd, kan leda till gasbildning. Att välja fullkornsvarianter och äta mindre portioner åt gången kan vara en strategi för att minimera besvären.
 6. Sötningsmedel: Artificiella sötningsmedel som sorbitol och xylitol, ofta använda i sockerfria produkter, kan vara svåra att bryta ner i magen och orsaka gaser. Läs noggrant igenom livsmedelsmärkningen och överväg att minska intaget.

Att vara medveten om vilka livsmedel som kan öka gasbildningen i magen kan vara till hjälp för dem som upplever obehag. Genom att göra små förändringar i kosten och vara medveten om hur olika livsmedel påverkar magen kan du optimera din matsmältning och minska risken för obehagliga gaser. Kom ihåg att alla reagerar olika på olika livsmedel, så det kan vara värt att experimentera för att hitta vad som fungerar bäst för dig.

Flera livsmedel som kan ge gaser i magen

 1. Frukt: Vissa frukter innehåller höga halter av socker och fibrer som kan orsaka gasbildning. Exempel inkluderar äpplen, päron och plommon.
 2. Kolsyrade drycker: Drycker som läsk och andra kolsyrade drycker kan införa luft i magen, vilket kan leda till gasbildning.
 3. Mjuka mejeriprodukter: Utöver laktosrika produkter kan även mjuka ostar och glass orsaka gaser hos vissa människor.
 4. Kaffe: Koffein i kaffe kan stimulera tarmrörelser och öka gasproduktionen.
 5. Nötter och frön: Nötter och frön är rika på fibrer och fett, vilket kan göra dem svårsmälta och orsaka gaser hos vissa individer.
 6. Kryddstark mat: Kryddstark mat kan irritera magen och öka risken för gasbildning.

Det är viktigt att notera att reaktionen på dessa livsmedel varierar från person till person. Vissa människor kan tolerera dem utan problem, medan andra kan uppleva obehag. Att vara medveten om hur olika livsmedel påverkar din egen mage kan hjälpa dig att anpassa din kost för att minimera gasbildning och obehag. Om du upplever ihållande magproblem är det alltid klokt att rådfråga en hälso- eller näringsexpert för personliga råd och vägledning.

Läs mer om gaser i magen
Konsumentkontakt: MEDFOUR AB | Org.nr 559008-9024 | info@medfour.se | +46 (0) 8-122 014 20

MEDFOUR AB är en snabbväxande svensk distributör av produkter inom sårbehandling, vardagshälsa och medicinteknik. Våra varumärken MGO Manukahonung – manukahonung från Nya Zeeland, Manuka Fill – sårsalva för behandling av alla typer av sår, Cl-ear – örondroppar och öronspray som tar bort vaxpropp och öronvax, Siltape – silikontejp för ärrbehandling,  Activon – sårsalva och förband med manukahonung och Simex - tuggtabletter mot gaser i magen. Finns att köpa på apotek.