Har du en gasig mage? Gasbesvär behöver inte vara ett problem

gasbesvär, ont i magen, magknip, gaser i magen

Att ha gaser i magen är normalt och ofta helt ofarligt. Det beror nästan aldrig på en sjukdom. Problem med gaser i magen är väldigt individuellt och förklaringarna till det kan vara många.



Symtom, orsaker och behandling på gasbesvär

Vanliga symtom vid gaser i magen

• Uppblåst, uppsvullen och bullrig i magen
• Ont i magen och magknip
• Rapar och pruttar mer än vanligt

Symtomen kan variera från person till person och kan påverkas av faktorer som kost, stress och fysisk aktivitet. Om symtomen är allvarliga eller långvariga kan det vara lämpligt att söka medicinsk hjälp för att utesluta eventuella underliggande hälsoproblem, men ofta beror det nästan aldrig på en sjukdom och är ofta helt ofarligt.



Varför har jag gaser i magen?

Vanliga orsaker

Om man upplever mer gas i magen än normalt så beror det till stor del på kosthållningen. Gasbesvär beror nästan aldrig på en sjukdom och ofta lindras besvären när du rapar eller fiser.

Dessa är de vanligaste orsakerna till gaser i magen:

• Kosthållning
• Ätit en större måltid än vanligt
• Tuggummi/Hårda karameller (när man tuggar tuggummi sväljer man mer luft)
• När man äter större mängd fibrer eller svårsmälta kolhydrater - Svårsmälta kolhydrater kan t.ex. vara fruktos och sorbitol (sötningsmedel vanligt i lightprodukter)

• Bönor, linser, lök, olika sorters kål (vit, bryssel och blomkål), ärtor
• När man dricker kolsyrad dryck

Andra tänkbara orsaker till gaser i magen

• Laktosintolerans
• Glutenintolerans
• Känslig tarm (IBS)
• Känslig mage (Dyspepsi)
• Stopp i tarmen
• Vissa läkemedel*
• Graviditet, framförallt senare delen av graviditeten

Rådgör med en läkare angående dina läkemedel.

Läkemedel som kan orsaka magbesvär är varierande och beror ofta på hur enskilda individer reagerar på dem. Vissa kända kategorier inkluderar:

NSAID-läkemedel (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) som ibuprofen, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra, vilka kan irritera magsäcken och leda till symtom som halsbränna och magont.
Antibiotika kan förändra tarmfloran och orsaka magproblem som diarré och buksmärta.
Järntillskott är kända för att kunna orsaka förstoppning och magbesvär hos vissa individer.
Opioider, som används för smärtlindring, kan orsaka förstoppning och andra magbesvär.
Kalciumkanalblockerare, använda för att behandla högt blodtryck, kan också ge biverkningar som förstoppning och uppblåsthet.

Det är viktigt att diskutera eventuella biverkningar med en läkare, särskilt om du upplever allvarliga eller ihållande magproblem som ett resultat av din medicinering



Behandling

Att ha problem med gaser i magen beror nästan aldrig på en sjukdom utan oftast på grund av kosthållning, en gasig mage lindras oftast av sig själv när du rapar eller fiser men ibland blir problemen större och vilken behandling du får beror på varför du har ökad mängd gas i magen. Du kan ofta själv ta reda på orsaken.

Det finns inga läkemedel som gör att gasen i mag-tarmkanalen försvinner, men det finns läkemedel som kan minska symtomen.
Dimetikon, som finns på apotek i kapsel, kan hjälpa mot gaserna.

Simetikon kan hjälpa mot gaser i magen. Simetikon gör att gasbubblorna i tarmen går sönder och att det inte bildas lika mycket skum. Simetikon rekommenderas som behandling vid gaser i magen av 1177 Vårdguiden. Finns i kapsel, flytande lösning och tuggtablett att receptfritt köpa på apotek.De allra flesta som har gasbesvär behöver inte söka vård. 

Gasbesvären brukar gå över av sig själv. 

Du bör kontakta en vårdcentral om du har haft gasbesvär i över två veckor och särskilt om något av följande stämmer in på dig:

• Du är över 50 år och får symtom från magen som du inte har haft tidigare.

• Du minskar snabbt i vikt eller får minskad lust att äta.

• Du behöver gå på toaletten på andra tider än du brukar, eller om konsistensen på bajset har ändrats.

Det här kan du göra själv - Tips för att minska gaser i magen

• Försök äta långsamt och tugga noga
• Undvik kolsyrade drycker
• Undvik tuggummi
• Rör på dig regelbundet t.ex. promenad eller annan fysisk aktivitet
• Släpp ut gaser genom att fisa och rapa. Problemen blir ofta värre om du håller dem inne
• Sträva efter att ha regelbundna toalettvanor.
• Ät mindre fett



Kostråd

För att hantera och förebygga gaser i magen kan vissa kostråd vara särskilt effektiva. Genom att äta mat som är lätt att smälta och undvika vissa livsmedel, kan du minska besvär och öka din välmående.

Ät fiberrik kost med måtta: Medan en fiberrik kost är bra för matsmältningen, kan för mycket fiber leda till gasbildning. Välj lösande fibrer som finns i havregryn och linfrön, vilka är mildare för magen jämfört med bönor och kål.

Undvik svårsmälta sockerarter: Livsmedel som innehåller sorbitol och fruktos (till exempel i vissa frukter och lightprodukter) kan vara svåra att smälta och bidra till gasbildning.

Minska intaget av fett: Fet mat kan vara svår att smälta och kan orsaka uppblåsthet och gaser. Att äta mindre fett kan hjälpa till att minska symtomen.

Fokusera på små måltider: Att äta stora måltider kan överbelasta matsmältningssystemet. Försök att äta mindre och mer frekventa måltider för att underlätta matsmältningen.

Håll en matdagbok: Om du är osäker på vilka livsmedel som orsakar gasbesvär kan det vara hjälpsamt att hålla en matdagbok. Notera vad du äter och hur du mår efteråt för att identifiera mönster.



Simetikon mot gasig mage

Simetikon, ett välbeprövat och godkänt ämne mot gaser i magen. Simetikon verkar genom att minska ytspänningen av gasbubblor i magen, vilket gör det lättare för dem att gå sönder. Simetikon gör att gasbubblorna i tarmen går sönder och att det inte bildas lika mycket skum. När det inte bildas lika mycket skum minskar också symtom såsom gasbildning, uppblåsthet, uppsvullen mage, ont i magen och magknip av gaser.

Vilken produkt med Simetikon fungerar bäst?

Det finns i flera olika produkter och former som innehåller det verksamma ämnet Simetikon. Allt från kapslar, flytande lösning till pulver och tabletter. Valet mellan produkt och form beror på individuella faktorer och symtom.



Simex mot gaser i magen

Simex är en tuggtablett som är enkel, effektiv, god och som verkar mot gasbesvär. Kan användas av vuxna och barn från 6 år. Varje tablett innehåller 80mg av Simetikon. Det är mycket vanligt bli av med gaser i magen snabbt när du använder Simex Tuggtablett Mot Gasbesvär.


Varför välja Simex Tuggtablett mot gasbesvär:

• Enkel tuggtablett
• God smak av pepparmint
• Liten smidig förpackning
• Högt innehåll av Simetikon
• Kan användas vid graviditet och amning



Om Simex - Tuggtablett mot gasbesvär

Simex är en tuggtablett som är enkel, effektiv, god och som verkar mot gasbesvär. Simex tuggtablett innehåller 80 mg Simetikon, som är den aktiva ingrediens och fungerar genom att bryta ner gasbubblor i magen och tarmarna. Detta minskar obehaget och hjälper dig att bli av med symptomerna och gasen i magen.
Simex kan användas av vuxna, gravida och barn från 6 år. Tack vare Simex tuggtablett är det nu lättare än någonsin att bli av med gasig mage, du kan ta tabletten var som helst, utan behov av vatten. Dessutom smakar den pepparmint och är lätt att tugga.

Varför välja Simex Tuggtablett mot gasbesvär

• Enkel tuggtablett
• God smak av pepparmint
• Liten smidig förpackning
• Högt innehåll av Simetikon
• Kan användas vid graviditet och amning

Köpa Simex mot Gasbesvär på apotek

Simex Tuggtablett används för att bli av med gaser i magen. Simex kan användas vid uppblåst, uppsvullen och bullrig mage, magknip och ont i magen av gaser, ansamling och bildning av gaser i mag-tarmkanalen, väderspänning, sväljning av för mycket luft, ökad gasbildning efter operation och som förberedelse inför t.ex. endoskopi, ultraljud- och röntgenundersökning. Simex verkar genom att minska ytspänningen av gasbubblor i magen, vilket gör det lättare för dem att gå sönder. 

Simex gör att gasbubblorna i tarmen går sönder och att det inte bildas lika mycket skum. När det inte bildas lika mycket skum minskar också symtom. Köp Simex på Apoteket AB, Apohem, Apotea.se, Kronans Apotek och MEDS.se



När ska man söka vård vid gasbesvär?

Även om gasbesvär oftast inte är tecken på något allvarligt, finns det situationer när det kan vara lämpligt att söka medicinsk hjälp:

Långvariga symtom: Om du har haft gasbesvär i mer än två veckor utan förbättring, bör du kontakta vården för utredning.

Plötsliga och svåra symtom: Om du plötsligt får mycket svåra gasbesvär eller om smärtan är intensiv, bör du söka vård omedelbart.

Ytterligare symtom: Om gasbesvären åtföljs av andra oroande symtom som viktnedgång, blod i avföringen, anemi, ihållande diarré eller kräkningar, är det viktigt att snabbt söka medicinsk hjälp.

Ålder och tidigare sjukdomar: Personer över 50 år eller de med tidigare mag-tarmsjukdomar bör vara extra uppmärksamma på sina symtom och inte tveka att kontakta vårdgivare.

Ineffektiv självbehandling: Om vanliga åtgärder som kostförändringar och över-disk-medikamenter inte lindrar besvären kan det vara dags att konsultera en läkare för att utesluta allvarligare orsaker.



Fakta om gaser i magen

Gaser i magen och i tarmarna är något som alla människor har. Gasen består till stor del av luft som du sväljer, varje gång man sväljer följer lite luft med ner. Gas bildas även i tjocktarmen när kroppen bryter ner mat och dryck, det är bakterier som jäser den mat som inte har brutits ner. Gas avlägsnas vanligast från tarmen genom att rapa och prutta men kan också tas upp av blodet som därefter transporterar till lungorna och som sedan lämnar med utandningsluften.

Gas bildas i tjocktarmen av bakterier
Det finns bakterier i kroppen, nödvändiga för att kroppen ska må bra. Till exempel bildas K-vitamin som behövs för att blod ska kunna koagulera. Bakterier i kroppen jäser också mat som inte har bryts ner och då bildas det gas tjocktarmen. T.ex. på mat som bildar mer gas är olika kålsorter och bönor.

Varför luktar pruttar illa?
Gasen som bildas i tjocktarmen när bakterier jäser kommer ut via ändtarmen, ofta är dessa luktfria. Den lilla andelen gas som ger otrevlig lukt orsakas av att gasen innehåller svavelföreningar. Gas som luktar illa brukar bero på livsmedel man ätit som innehåller protein som till.ex. kött och ägg.

Uppsvälld mage efter maten
Det är vanligt att känna sig uppsvälld efter maten, speciellt vid större måltider. Det kan beror på den totala mängden gas som finns i hela mag-tarmkanalen. Ofta brukar uppsvälldhet avta naturligt men om man ofta är svullen i magen efter en måltid kan man se över kosten, vad man äter påverkar mag- och tarmsystemet och kan bidra till en ökad mängd gas i magen och en känsla av att vara uppblåst. Det är individuellt hur långt tid man är uppsvullen efter måltid.



Vanliga frågor och svar

Vilka sjukdomar ger gaser i magen?
Vissa sjukdomar och tillstånd som ofta leder till ökad gasbildning inkluderar irritabel tarm syndrom (IBS), laktosintolerans, celiaki (glutenintolerans), och andra matsmältningsstörningar som kronisk pankreatit eller gastroesofageal refluxsjukdom (GERD). Andra tillstånd som kan orsaka gaser inkluderar kroniska tarminflammationer som Crohns sjukdom och ulcerös kolit​​.

Varför har jag så mycket gas i magen?
Ökad gasproduktion i magen kan bero på flera faktorer, inklusive vad du äter och hur du äter. Livsmedel rika på fibrer som bönor, kål, och andra grönsaker kan producera mycket gas. Även att svälja mycket luft när du äter (ofta genom att äta snabbt, tugga tuggummi eller dricka kolsyrade drycker) kan orsaka gaser​.

Vad ska man göra åt gaser i magen?
För att minska gaser i magen kan du prova att justera din diet. Undvik mat och dryck som du märker ger dig mer gaser. Ät långsammare för att minska mängden luft du sväljer. Fysisk aktivitet kan också hjälpa till att flytta gaser genom ditt system. Det finns över-the-counter mediciner som simetikon som kan lindra gasbesvär genom att bryta upp gasbubblor i magen​.

Har gaser i magen hela tiden?
Om du upplever konstanta gaser i magen kan det vara ett tecken på att något mer allvarligt pågår i matsmältningssystemet, särskilt om det åtföljs av andra symtom som smärta, diarré, förstoppning, oväntad viktnedgång eller blod i avföringen. I dessa fall är det viktigt att rådfråga en läkare för en noggrann utredning och diagnos.
Läs mer om gaser i magen
Konsumentkontakt: MEDFOUR AB | Org.nr 559008-9024 | info@medfour.se | +46 (0) 8-122 014 20

MEDFOUR AB är en snabbväxande svensk distributör av produkter inom sårbehandling, vardagshälsa och medicinteknik. Våra varumärken MGO Manukahonung – manukahonung från Nya Zeeland, Manuka Fill – sårsalva för behandling av alla typer av sår, Cl-ear – örondroppar och öronspray som tar bort vaxpropp och öronvax, Siltape – silikontejp för ärrbehandling,  Activon – sårsalva och förband med manukahonung och Simex - tuggtabletter mot gaser i magen. Finns att köpa på apotek.